Acțiunile cu caracter provocator au continuat în spațiul aerian internațional din proximitatea frontierelor Federației Ruse, două aeronave militare ale SUA și Marii Britanii fiind interceptate de o aeronavă de luptă a FA ruse deasupra Mării Barents.
Centrul Național pentru Controlul (Conducerea) Apărării Federației Ruse / Ministerul rus al Apărării a informat (03.09.2020, comunicat) că sistemul de control al spațiului aerian al Federației Ruse a identificat (seara de 03.09.2020) două ținte aeriene care se apropiau de frontiera Federației Ruse în spațiul aerian internațional situat deasupra apelor internaționale din Marea Barents.
În urma identificării, o aeronavă de luptă de tip „MiG-31” aparținând Forțelor de Apărare Aeriană / Flota de Nord / Forțele Armate ruse a fost ridicată de la sol (de la o bază de dislocare neprecizată) pentru a intercepta țintele și pentru a preveni o violare a spațiului aerian al Federației Ruse. Țintele identificate de sistemul de control al spațiului aerian al Federației ruse s-au dovedit a fi o aeronavă strategică de cercetare-recunoaștere de tip „RC-135” aparținând Forțelor Aeriene ale SUA și o aeronavă militară de cercetare de tip „Sentinel R-1” aparținând Forțelor Aeriene Regale britanice.
După interceptare, aeronavele „RC-135” și „Sentinel R-1” și-au deviat cursul de zbor din zona respectivă iar aeronava de luptă rusă s-a reîntors la baza de dislocare. Pe timpul executării misiunii de interceptare, aeronava militară rusă a respectat întocmai regulile internaționale de utilizare a spațiului internațional aerian.
Nota redacției – Prezența aeronavelor militare americane și ale statelor membre NATO în spațiul aerian internațional din apropierea frontierelor Federației Ruse ar putea avea rolul de a transmite un semnal statelor baltice și statelor membre NATO de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice cu privire la angajamentul NATO în protejarea acestora, mai ales în contextul tensiunilor generate în regiune de situația politică din Belarus în urma căreia statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania) au decis să impună sancțiuni regimului de la Minsk, regim susținut de Federația Rusă și implicit de președintele rus Vladimir Putin.
Din păcate, aceste acțiuni executate de SUA și aliații săi din cadrul NATO sunt percepute ca provocatoare de autoritățile ruse și pot genera incidente ce ar putea conduce la consecințe mai grave. La rândul lor și Forțele Armate ruse execută astfel de acțiuni cu caracter provocator ce vizează în special statele baltice dar și state precum Norvegia, Finlanda sau Suedia, apropiindu-se, fie pe cale navală, fie pe cale aeriană, de frontierele statelor menționate anterior, fapt ce generează același tip de răspuns din partea acestora, adică interceptarea aeriană sau maritimă. În cazul statelor baltice (care sunt și state membre NATO dar care nu dispun de aeronave de luptă în dotarea forțelor armate proprii) interceptarea se face de către aeronave de luptă aparținând statelor membre NATO care asigură spațiul aerian al acestor state.
Cmentariile sunt închise