Ministrul german de externe, Heiko Maas, a solicitat Turciei (13.10.2020, declarații de presă la Berlin / Germania, înainte de vizita oficială în Cipru și Grecia) să oprească explorarea după rezerve de gaze naturale în regiunile din zonele maritime din împrejurimea Insulelor grecești și cipriote disputate de Grecia și Turcia și a declarat că Germania este solidară cu Cipru și Grecia.
În acest sens, înaltul diplomat german a declarat că Ankara trebuie să înceteze acest joc duplicitar între relaxare și provocare dacă guvernul turc este dispus la negocieri, așa cum a afirmat în mod repetat. Autoritățile germane fac apel la Turcia să se abțină de la închiderea căii dialogului cu Grecia, care de-abia recent s-a deschis, prin măsuri adoptate unilateral. Reluarea activităților de explorare de către Turcia ar reprezenta un mare pas înapoi în eforturile depuse pentru detensionarea situației din acea regiune și implicit, un pas înapoi în dezvoltarea relațiilor UE-Turcia. Autoritățile de la Ankara trebuie să rămână deschise la dialog și nu să reia activitățile de explorare în zona apelor disputate din Marea Mediterană. Germania rămâne pe deplin solidară cu partenerii săi din UE, Grecia și Cipru în disputa acestora cu Turcia.
În prezent, Germania deține președinția rotativă a UE, iar ministrul german de externe joacă rol de mediator între Ankara și Atena și, deși va începe o vizită oficială în Cipru și Grecia, până în prezent nu și-a manifestat vreo intenție de a călători și în Turcia, ca parte a eforturilor de mediere a acestei dispute între Turcia pe de-o parte și Cipru și Grecia (state membre UE) de cealaltă parte.
Declarațiile ministrului german de externe au fost făcute și în contextul în care, pe 11.10.2020, ministrul turc al energiei, Fatih Donmez, a declarat (postare pe contul de Twitter) că nava turcă de cercetare-explorare maritimă Oruc Reis, va relua explorările maritime, începând cu 12.10.2020, în zona maritimă situată în sudul Insulei grecești Kastellorizo, pentru o perioadă de 10 zile, în scopul protejării drepturilor Turciei în această regiune. Autoritățile de la Atena au condamnat mișcarea Turciei și au acuzat autoritățile de la Ankara de subminarea sistematică a păcii și securității în regiune. Mai mult, Ministerul de Externe grec, a emis un comunicat în care solicită Turciei să-și reconsidere imediat decizia (de a disloca nava de cercetare Oruc Reis în sudul Insulei grecești Kastellorizo – n.r.) și să înceteze imediat acțiunile ilegale în regiunea disputată.
Și poziția Ciprului este una contrară Turciei în ceea ce privește explorarea și exploatarea resurselor naturale în regiunea disputată din Marea Mediterană.
Cmentariile sunt închise