În contextul recentului incident privind otrăvirea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, cu neurotoxina Novicioc (neurotoxină utilizata de autoritățile ruse și serviciile de informații ruse pe timpul perioadei sovietice) lideri politici importanți din Germania solicită cancelarului german, Angela Merkel, ca Germania să abandoneze realizarea gazoductului Nord Stream 2 (care leagă Germania de Rusia), un proiect de mai multe miliarde de dolari menit să reducă dependența companiilor germane de rutele de transport a gazelor naturale ruse ce tranzitează teritoriul Ucrainei.
Liderii politici afirmă că Germania nu poate rămâne indiferentă la această tentativă de asasinat (utilizarea neurotoxinei Novicioc indică posibila implicare a Rusiei în acest incident) iar oprirea Proiectului Nord Stream 2 ar constitui un mesaj clar pentru autoritățile de la Kremlin că autoritățile germane nu mai suportă astfel de acțiuni din partea Rusiei.
Săptămâna trecută, ministrul de externe german, Heiko Maas, a avertizat autoritățile de la Moscova că implementarea proiectului ruso-german Nord Stream 2 ar putea fi pusă în pericol în cazul în care Rusia nu va coopera în ancheta privind otrăvirea lui Navalnîi.
De asemenea, într-un interviu acordat publicației germane Bild am Sonntag (publicat în ediția din 06.09.2020), Heiko Maas a declarat că speră ca autoritățile ruse să nu determine autoritățile de la Berlin să-și reconsidere poziția privind realizarea Nord Stream 2 prin neimplicare și ne-cooperare în anchetarea otrăvirii liderului opoziției ruse.
Cu toate acestea, publicația germană Der Spiegel a informat că poziția cancelarului german, Angela Merkel, în această privință rămâne de neclintit în această privință în favoarea continuării implementării proiectului și că aceasta încearcă să convină cu partenerii de coaliție la alte sancțiuni pe care să le impună Rusiei în urma incidentului Navalnîi. Acest lucru a generat discuții în culise între membri guvernului german cu privire la ce sancțiuni să fie aplicate.
Politicienii care sunt pentru abandonarea proiectului Nord Stream 2 (între care se numără și adjunctului liderului grupului Partidului Verde, Agnieszka Brugger, lideri ai Partidului Democrații Liberi, Partidului Social Democrat și ai Uniunii Social-Creștine) argumentează că expulzarea unor diplomați ruși și adoptarea de sancțiuni țintite pe anumiți indivizi și entități din Rusia în urma anexării Crimeei la Federația Rusă din 2014 a avut efecte politice neînsemnate.
Angela Merkel însă este în favoarea unui răspuns unitar al Uniunii Europene (UE) față de otrăvirea lui Navalnîi, deși se confruntă cu o opoziției în acest sens din partea unor guverne ale statelor membre UE. Exisă și unele state central-europene care ar fi încântate de abandonarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune realizarea unui gazoduct care să ofere o alternativă a gazoductului utilizat în prezent pentru transportul gazelor ruse în Europa Occidentală ce traversează Ucraina și Polonia. Gazoductul Nord Stream 2 va ocoli aceste două state, lucru ce nu ar mai crea probleme de genul opririi furnizării gazelor naturale (așa cum a făcut-o Ucraina în trecut – n.r.).
Realizarea gazoductului este aproape finalizată dar aceasta a fost întreruptă temporar din cauza sancțiunilor impuse de SUA (abandonarea realizării acestui gazoduct ar mulțumi și autoritățile americane) precum și a altor impedimente ce țin de respectarea unor aspecte legale.
Cmentariile sunt închise