Fake-news-urile despre pandemie și politică
Și astăzi dorim să începem dezbaterea tot cu situația pandemică.
Am văzut afirmațiile medicului oftalmolog Monica Pop, invitată în studioul Antenei 3, precum că vaccinurile anti COVID ar induce leucemie sau ar putea induce leucemie în organism.
Nu am văzut niciun argument științific în sprijinul domniei sale și nici calitatea de oftalmolog nu știu cât o califică să trateze acest subiect.
De aproape un an de zile știm că foarte multe institute de cercetare din Europa, SUA, precum și din alte zone ale globului duc o luptă titanică pentru găsirea unui vaccin care să stopeze raspândirea pandemiei. În ultima perioadă, două mari institute, unul din Europa și unul din SUA au început demersurile pentru omologarea unor vaccinuri cu eficacitate ridicată.
În paralel, am văzut că premierul Ungariei merge pe varianta vaccinului rusesc, vaccin care chiar nu are are studii publicate despre eficacitatea sa. Chiar Comisia Europeană a atras atenția asupra riscului folosirii unui vaccin netestat. D-na Pop putea să trateze acest aspect, să încerce să facă o paralelă a modului de distribuire a vaccinului rusesc și a celor occidentale.
Faptul că încearcă să inducă ideea că peste cinci ani de la vaccinare ar putea să apară leucemia în organism mi se pare o încercare iresponsabilă și chiar criminală de răspândire de știri nesusținute științific.
D-na medic ar trebui să știe că sunt testate vaccinuri pentru vindecarea leucemiei și nicidecum pentru răspândirea acesteia.
Mi s-a părut interesant de dezbătut acest subiect, cu atât mai mult cu cât nu este o opinie singulară. Nu avem nimic împotriva opiniilor și dezbaterilor, dar în momentul în care sistemul de sănătate este pur și simplu blocat, iar oamenii din cauza ignorării măsurilor de siguranță ajung cu miile în spitale, orice dezinformare și îndemnare la un comportament iresponsabil este echivalent cu crima.
Cei care au protestat în Piața Victoriei împotriva măsurilor de siguranță, politicienii și „specialiștii” care au promovat teoriile conspiranției și nesupunerea, politicienii care au profitat de pozițiile lor pentru a submina eforturile combaterii pandemiei, în momentul în care s-au infectat cu COVID au apelat la sistemul de sănătate? Au făcut scandal pentru lipsurile din sistemul de sănătate și au apelat la „relații” pentru a fi tratați preferințial?
Sunt întrebări cu răspuns cunoscut, bineînțeles, dar sunt întrebări care trebuiesc spuse.
Apreciem că educația civică, responsabilitatea și bunul simț ar trebui să guverneze comportamentul cotidian.
Admirăm sistemul nordic în care nu sunt impuse reguli de constrângere, dar uităm să spunem că acolo oamenii au o responsabilitate și o educație civică prin care fiecare știe că prin comportamentul său poate să facă bine sau rău atât lui cât și celor din jurul său.
Ne-am obișnuit să fim cârcotași, să căutăm vinovații și responsabilii în altă parte, dar ne considerăm grozavi când refuzăm să respectăm reguli care ne-ar ajuta pe noi și pe cei din jurul nostru.
În ceea ce privește campania electorală argeșeană, sunt câteva apariții televizate și în mediul online, simțindu-se din plin efectele pandemiei, pandemie care nu a ocolit nici candidații.
Cu această ocazie le urăm însănătoșire grabnică și îi așteptăm în studioul Argeș Media pentru a-și expune ideile politice.
Pentru o analiză pe larg a subiectelor de mai sus și nu numai, precum și a subiectelor de politică externă, vă aștept alături de colegul meu Dragoș Ghiță astă seară de la ora 1830, în direct la Argeș Media.