Plecând de la premisa că PNL era pe val, având în vedere rezultatele de la alegerile europarlamentare și prezidențiale, victoria zdrobitoare a PSD la alegerile locale din Argeș, la prima vedere, a fost o mare surpriză.
În primul rând, trebuie analizat comportamentul conducerii PNL în perioada premergătoare alegerilor.
Pe fondul succeselor obținute în scrutinurile anterioare, la nivelul conducerii PNL Argeș, s-a instalat o atitudine de automulțumire și de ce nu, de aroganță. S-a putut observa cum liderii partidului (liderii cu putere de decizie), au fost tot mai puțin dispuși la colaborare și consultare cu ceilalți membrii de partid. A se vedea aici reacția mai multor membrii la anunțarea intenției de numire a candidaturii lui Sorin APOSTOLICEANU, la primăria Pitești . De asemenea, în afara unui sondaj efectuat atunci când d-nul Apostoliceanu era membru PSD, liderii PNL au mers pur și simplu pe propria intuiție sau propriul interes.
Mergând mai departe, în opinia mea, ar fi trebuit să le dea de gândit reacția virulentă atât a membrilor PNL, cât și a societății civile împotriva deciziei de a racola membrii PSD.
Am avut ocazia să ascult, în direct, declarația d-lui Gelu TOFAN (purtător de cuvânt PNL Argeș), prin care acesta încerca să explice că membrii PSD, cu oarecare performanțe, trebuie aduși în PNL. O astfel de logică mi s-a părut, și nu numai mie, de o eroare fundamentală. Să nu uităm că, PNL și USR s-au erijat, în ultima perioadă, în oponenții PSD-ului, precum și împotriva politicii acestui partid, politică făcută și de membrii care au fost racolați de PNL. Dacă membrii PSD au performat în funcțiile în care au activat, ce nevoie ar mai fi de PNL.
De asemenea, prin aceste racolări, se lansează mesajul că doctrina partidului, de centru dreapta, nu contează pentru liderii partidului care, în acest fel, se situează diferit de activiștii PNL, îndreptățiți și ei să aspire la o ascensiune în interiorul partidului.
Un alt mesaj care a fost dat, a fost acela că PNL nu dispune de membrii capabili să ocupe anumite funcții de răspundere.
În aceste condiții, votanții de dreapta ce mai pot înțelege? Am vorbit cu o mulțime de oameni cu convingeri de dreapta, care au hotărât să nu meargă la vot sau să voteze alte partide.
Să nu uităm că, un procent destul de mare din voturi, sunt voturi protest (votez împotrivă pentru că sunt nemulțumit).
Văzând reacțiile conducerii PNL de după alegeri, am îndoieli serioase că au învățat ceva.
În partea a doua vom vorbi despre PSD, urmând ca în episoadele următoare să vorbim și despre celelalte partide.
Cmentariile sunt închise