Cum a câștigat PSD alegerile locale în Argeș, partea a doua

Primele concluzii dupa alegerile locale din 27 septembrie 2020

Astăzi vom vorbi despre strategia PSD Argeș.

Pentru alegerile locale, PSD Argeș nu a trebuit să se consume prea mult, aplicând strategia „lasă opoziția să se combată singură”.

Până la urmă, decizia PNL de a-l racola pe Sorin APOSTOLICEANU a fost o decizie fără un impact serios asupra PSD-ului, având în vedere tensiunile din interiorul partidului, tensiuni care îi asigurau d-lui Apostoliceanu o poziție mărginașă.

În plus, alegerea d-lui Ion MÎNZÎNĂ în poziția de lider PSD Argeș a dus la o oarecare reașezare a activiștilor partidului pe posturi. S-a văzut acest lucru la ocuparea pozițiilor în posturile de candidați unde au apărut destule persoane noi dintre cele mai cunoscute fiind Adrian BUGHIU și Robert TUDORACHE.

Cum au influențat aceste lucruri campania electorală a PSD?

Având în vedere slaba performanță a administrației Ionică, administrație în care au servit atât d-nul Gentea, cât și d-null Apostoliceanu, precum și prestația deloc performantă a d-lui Manu la Consiliul județean, era de așteptat un scor mult mai slab în alegeri. Scorul obținut nu era previzibil nici în campania electorală unde, în afara umplerii orașului cu afișe, candidații PSD rareori au avut apariții publice și atunci când au apărut, au apărut la posturi TV „prietenoase” unde nu au fost deranjați cu întrebări incomode. Nici nu aveau cum să fie deranjați având în vedere bugetul uriaș de care au beneficiat în campanie. O apariție oarecum aparte a fost a lui Bughiu, care și-a etalat din plin calitățile căpătate de-a lungul carierei politice. În rest câteva apariții pe stradă a candidaților, într-un alai numeros, unde și-au putut etala costumele Armani.

Și totuși cum a reușit PSD-ul să-și adjudece cele mai multe voturi?

În primul rând dezbinarea dreptei, în care, pe lângă PNL, USR-PLUS, mai puteau fi atrase și câteva formațiuni mai mici. Aici, ca de obicei, a lipsit o minte limpede și poate și un interes.

Nu cunoaștem dacă au fost negocieri anterioare desemnării d-lui Apostoliceanu în postura de candidat PNL la Primăria Pitești, însă este clar că după desemnarea acestuia a fost tăiată orice punte de negociere între partidele de dreapta.

Să nu uităm că, în Consiliul local Pitești PSD-ul nu a obținut majoritatea și în aceste condiții este obligat să negocieze cu opoziția. Acum vom vedea dacă anumite persoane din opoziție au făcut „blat”, având în vedere și recentele declarații ale d-lui Tofan care a declarat „cu subiect și predicat” că PNL a preferat să piardă decât să facă o alianță din care nu ar fi avut de câștigat.

Din alt punct de vedere, să nu uităm publicul țintă al PSD. Am observat că s-a menținut trendul prin care PSD-ul a fost votat masiv de către persoanele defavorizate, de către pensionari și o bună parte a bugetarilor. Dacă pe bugetari îi înțeleg, având în vedere procentul din buget care le este alocat, celelalte categorii sociale continuă să fie captive ale demagogiei. A se vedea că starea socială a acestora nu este îmbunătățită deloc în ciuda tuturor promisiunilor.

Tocmai datorită acestui lucru, racolările pe care PSD-ul le-a făcut de la alte partide, inclusiv de la PNL, au trecut neobservate sau chiar ignorate. Aici se vede diferența dintre cele două electorate.

O altă cauză a succesului PSD, așa cum spuneam și în articolul anterior, a fost absenteismul și votul protest.

În aceste condiții nu ne rămâne decât să urmărim cu atenție evoluția lucrurilor și să evidențiem realizările precum și să taxăm oportun orice derapaj.

A treia parte va fi dedicată USR-PLUS.

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More