Alegerile parlamentare și religia

Ieri, m-am regăsit după mulți ani cu un fost coleg. Pe Facebook.

Odată ce mi-a găsit profilul, fostul coleg a avut curiozitatea să urmărească înregistrarea ultimei emisiuni în care am fost alături de colegul Dragoș Ghiță și mi-a reproșat plin de indignare că m-am înscris în forțele antiortodoxie.

Sincer, am rămas destul de surprins de o astfel de acuzație, cu atât mai mult cu cât, chiar dacă nu particip la suljbele religioase foarte des, nu pierd ocazia să mă reculeg într-o biserică ori de câte ori am posibilitatea.

Ulterior am dedus că dojana mi se trage de la emisiunea despre care vorbeam mai sus.

În continuare o să încerc să explic de ce nu sunt de acord cu astfel de acuzații.

Aseară, într-o emisiune de știri se făcea reclamă pentru un reportaj care o să fie difuzat sâmbătă în jurul prânzului.

În colaj a fost prezentată atitudinea multor români cu privire la efectele pandemiei și la măsurile de siguranță care trebuiesc sau nu luate.

Sincer, cu toate că știam că există și astfel de concepții, am rămas surprins de mulțimea celor care declarau că nu este necesar să se impună nicio măsură de protecție pentru că în biserică ne protejează Dumnezeu. Referitor la acest aspect, PF Teodosie al Tomisului a mai nuanțat și a spus că și dacă mor enoriași ca urmare a participării la slujbă nu este nicio ploblemă, aceștia ajung la Dumnezeu.

Am senzația că toate secolele de știință, de cercetare, de dezvoltare a omului sunt șterse cu buretele și ne îndreptăm cu pași repezi spre evul mediu întunecat. Mai rămâne să ridicăm ruguri unde să fie perpeliți cei care doresc să urmeze tratamente medicale sau care afirmă că pământul este rotund.

Aceeași impresie am avut-o acum câțiva ani, la o sărbătoare de bobotează, când același PF Teodosie al Tomisului, urcat pe o cisternă plină cu apă, fără crucea de argint și legătura de busuioc care se întroduc în apă la sfințire, pur și simplu se spăla pe mâini în cisternă, probabil imaginându-se Sf. Ioan Botezătorul.

Să nu mai vorbim că multe din acțiunile sale sunt cu un pronunțat iz politic. Am mai vorbit despre aceste lucruri și nu doresc să le mai dezvolt.

Astfel de prelați, preocupați de preamărire și îmbogățire în disprețul enoriașilor care încă îi urmează necondiționat, dau lovituri dure credinței și ortodoxiei.

Ortodoxia este o religie a iubirii aproapelui, a ajutorării celor sărmani, a modestiei. În schimb vedem mari ierarhi ortodoxi trăind în opulență, epatând în limuzine de lux și în haine aurite.

În biserică se vinde vin, așa zisul vin bisericesc, precum și o mulțime de alte obiecte, așa zis religioase, fabricate în China. Icoanele nu mai sunt pictate, se lipesțe un autocolant pe o bucată de scândură și gata icoana. Totul pentru bani.

Știm că Isus Hristos a scos geambașii din templu. Pe geambașii din Biserica Ortodoxă cine îi scoate în șuturi.

Privitor la alegerile parlamentare de care ne mai despart două zile, mi-a sărit în ochi un articol din 02 decembrie, din cotidianul Gandul.

Articolul de intitulează „Cum și-ar fi creat Rusia un partid în România. Formațiunea este împotriva restricțiilor legate de COVID și a atacat, de-a lungul timpului, instituții ale țării și politicieni.”

La emisiunea de vinerea trecută aduceam în atenție acțiunile avocatei Diana Ivanovici Şoşoacă, vicepreședinte AUR, care este și avocatul lui Teodosie, fiind o îndârjită combatantă a contestării purtării măștii.

Fără să vrem, ne întrebăm care sunt dedesubturile acestor încrengături? Cui folosește o eventuală stare de haos în societatea românească?

Pe de o parte ne lamentăm, țipăm, suntem vocali că spitalele sunt copleșite, că sistemul de sănătate numai poate face față cererilor de internare, că spitalele iau foc, iar pe de altă parte ne opunem cu tot ce putem oricărei inițiative de ordine socială. Nu putem să nu observăm că sunt acțiuni concertate pentru a crea destabilizare și haos.

O altă știre care ne-a atras atenția este cea conform căreia în parlament se pregătește un nou dezmăț pe banii publici.

Se pregătesc noi majorări ale beneficiilor reprezentanților ASF (Autoritatea de supraveghere Financiară) unde beneficiile ajung și la 18000 de euro/lună. Pe lângă asta mai sunt și alte surprize pe care ni le pregătesc „aleșii” noștrii. Asta în timp ce finațările spitalelor sunt la cel mai scăzut nivel din Europa. Cu cheltuieli pentru sănătate de 580 de euro de locuitor, România este pe ultimul lor din Uniunea Europeană arată datele Eurostat pentru anul 2018.

Oamenii aceștia doresc să fie reinvestiți în parlament, majoritatea dintre ei regăsindu-se pe listele parlamentare.

Sfatul meu este să lăsăm patimile la o parte și să deschidem bine ochii pe cine o să trimitem pentru încă patru ani în parlament.

Pentru o analiză pe larg a subiectelor de mai sus și nu numai, vă aștept alături de colegul meu Traian Paparete astă seară de la ora 17:30, în direct la Argeș Media.

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More