Incident la centrala nucleară Astravets din Belarus
Ministerul Energiei din Belarus a informat (16.01.2021, comunicat) că, pe 16.01.2021, la ora locală 19.02, reactorul numărul 1 al Centralei nucleare Astravets (în apropiere de localitatea Astravets / Belarus) a fost deconectat de la rețea după ce sistemul de protecție al generatorului a fost activat pe timpul unor operații de testare a echipamentelor și sistemelor din componența acestui reactor nuclear. Ministerul Energiei din Belarus că nivelul radiaților în zona reactorului numărul 1 este normal, fără a preciza alte detalii referitoare la incident.
În luna noiembrie 2020, la doar trei zile după ce fusese inaugurată, Centrala nucleară Astravets a oprit producția de electricitate după ce, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile belaruse la acel moment, transformatoarele din compunerea centralei nucleare au explodat. Centrala și-a reluat activitatea după câteva zile de la acel incident.
Conform proiectului de realizare a centralei, aceasta trebuie finalizată în anul 2022 iar la momentul finalizării va avea două reactoare nucleare active. Centrala Astravets este construită de compania rusă de stat Rosatom, iar sursa de finanțare a realizării acesteia este un împrumut în valoare de 10 miliarde de dolari acordat Belarusului de către Federația Rusă.
Sentimentele cetățenilor din Belarus vis-a-vis de realizarea acestei centrale nucleare sunt divizate ținând seama de faptul că belarușii au fost foarte afectați de dezastrul nuclear din 1986 de la Cernobâl, peste 25% din teritoriul Belarusului fiind puternic contaminat atunci în urma exploziei nucleare de atunci.
Lituania, stat a cărui capitală, Vilnius, se află la doar 50 de kilometri de localitatea în care s-a construit această centrală nucleară, s-a opus, de asemenea, realizării acestui proiect.