Conferința de presă a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, desfășurată la debutul reuniunii (în format video-conferință) miniștrilor apărării ai statelor membre NATO
La debutul reuniunii (în format video-conferință) a miniștrilor apărării ai statelor membre NATO, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat (21.10.2020, la Bruxelless) la o conferință de presă, în cadrul căreia a făcut referire la amenințările din prezent la adresa NATO și statelor membre NATO, pandemia cu SARS CoV-2, misiunile NATO din Irak și Afganistan, continuarea angajamentului statelor membre NATO cu privire la creșterea cheltuielilor pentru apărare, capacitatea puterii de descurajare a NATO și a capabilităților de apărare ale Alianței Nord-Atlantice în contextul provocărilor legate de sistemele de rachete și rachetele dezvoltate de Federația Rusă, prelungirea Noului Tratat START privind controlul armelor nucleare între Federația Rusă și SUA precum și despre crearea Centrului Spațial al NATO în Ramsteim / Germania, unde în prezent se află Comandamentul Forțelor Aeriene ale NATO.
În această conferință de presă, Jens Stoltenberg a declarat următoarele:
Bună dimineața!
În următoarele două zile, miniștrii apărării ai statelor membre NATO, vor aborda probleme esențiale ale Alianței, inclusiv consolidarea capacității noastre de apărare și descurajare, întărirea rezistenței societăților noastre, distribuirea echitabilă a sarcinilor în interiorul Alianței, misiunile noastre din Afganistan și Irak.
Pandemia cu virusul COVID-19 continuă să reprezinte o provocare pentru noi.
Forțele noastre Armate continuă să joace un rol esențial în sprijinirea eforturilor civile în combaterea pandemiei iar statele aliate se sprijină unul pe altul, înființând spitale de campanie și transportând pacienți.
În această lună, Albania, Muntenegru și Macedonia de Nord primesc sprijin din noile rezerve ale NATO.
COVID-19 nu a făcut ca celelalte provocări să dispară și de aceea este vital să investim în apărarea noastră.
La această reuniune la nivel de miniștrii ai apărării vom discuta despre progresele realizate în distribuirea echitabilă a sarcinilor în interiorul Alianței, iar astăzi vom publica estimările privind cheltuielile în domeniul apărării din 2020. Aceste estimări arată că acesta este cel de-al șaselea an consecutiv în care au fost crescute cheltuielile pentru apărare în statele europene membre ale Alianței și în Canada, cu o creștere reală de 4,3%. Așteptăm ca acest trend să continue. Statele membre NATO investesc, de asemenea, în mai multe capabilități esențiale și continuă să contribuie la misiunile și operațiile NATO.
Vom analiza, de asemenea, consolidarea descurajării și apărării NATO, inclusiv răspunsul nostru la provocarea reprezentată de rachetele Federației Ruse, care crește în dimensiune și complexitate. Aliații au convenit deja măsuri de răspuns echilibrate politice și militare.
Continua eforturile depuse pentru îmbunătățirea apărării anti-aeriene și împotriva rachetelor a NATO, pentru consolidarea capabilităților convenționale și pentru a ne asigura că elementele de descurajare nucleară rămân sigure și eficiente, iar aliații NATO rămân angajați în ceea ce privește controlul armamentului și dezarmarea (referire la armele nucleare – n.r.).
Am urmat o cale lungă în ceea ce privește dezarmarea nucleară. Am redus numărul armelor nucleare ale NATO din Europa cu mai mult de 90% în ultimii 30 de ani. Ceea ce este acum important este noul acord START, care expiră anul viitor (este vorba de noul Tratat START între Federația Rusă și SUA cu privire la controlul armamentului nuclear). NATO sprijină extinderea noului acord START între SUA și Federația Rusă și salută progresele înregistrate recent în această privință, pentru că nu vrem să ne aflăm în situația în care să fim fără un tratat care să reglementeze numărul și controlul armelor nucleare.
NATO continuă să se adapteze în toate domeniile, inclusiv în domeniul spațiului, care devine din ce în ce mai aglomerat și mai competitiv în fiecare an. Anumite state – inclusiv Federația Rusă și China – dezvoltă sisteme care ne pot orbi, incapacita sau doborâ sateliții. Spațiul este esențial pentru abilitățile noastre de a naviga, comunica și detecta lansări de rachete, iar comunicațiile rapide, eficiente și sigure sunt vitale pentru trupele noastre.
Mâine, aștept ca miniștrii apărării să cadă de acord pentru crearea unui nou Centru Spațial al NATO la Comandamentul Aerian al Forțelor NATO de la Ramstein, Germania. Acesta va fi un centru esențial de sprijin al misiunilor NATO care să furnizeze imagini și comunicații satelitare și să pună la dispoziție informații despre posibile amenințări cu ajutorul sateliților, iar coordonarea activităților noastre este esențială în acest domeniu. Scopul nostru nu este acela de a militariza spațiul ci de a crește capacitarea de avertizare a NATO în spațiu și abilitatea noastră de a răspunde la aceste amenințări.
Rezistența societăților noastre va fi de asemenea pe agenda noastră pentru că de aceasta depinde capacitatea noastră de a ne autoapăra. Am modernizat deja elementele de bază necesare rezistenței naționale, inclusiv în ceea ce privește implementarea 5G și telecomunicațiilor, amenințările cibernetice, asigurarea securității lanțurilor de aprovizionare și consecințele unui actor străin care deține și controlează anumite servicii, însă mai sunt multe de făcut. Deoarece forțele noastre armate se bazează pe resurse, servicii și infrastructură civilă și nu putem avea forțe armate puternice fără societăți puternice. Miniștrii vor primi un raport cu evaluarea vulnerabilităților în cadrul statelor Alianței, de exemplu în domenii ca accesul la infrastructura civilă a forțelor noastre militare în cazul unor crize sau conflicte și vom discuta cum putem să consolidăm eforturile pentru creșterea rezistenței până la următoarea reuniune a NATO de anul viitor.
Vineri ne vom concentra pe misiunile noastre de instruire. În Afganistan, NATO are aproximativ 12.000 de militari, fiind cea mai mare misiune a NATO. Ca parte a procesului de pace, ne-am ajustat prezența în această țară iar orice altă ajustare a prezenței noastre în viitor, se va face numai în anumite condiții. Talibanii trebuie să-și respecte angajamentele, să scadă semnificativ nivelul violenței, și să se pună bazele unui acord de încetare a focului. Trebuie să întrerupă orice legătură cu Al-Qaida și alte grupări teroriste internaționale și să negocieze cu bună-credință. Negocierile de la Doha oferă reprezintă cea mai bună șansă la pace pentru o generație. Trebuie să mențină ce au câștigat cu un preț așa mare în ultimele două decenii, inclusiv pentru femei și fete. NATO va rămâne angajat în asigurarea securității pe termen lung în Afganistan și, chiar în această săptămână, aliații și partenerii NATO și-au reînnoit angajamentul de a asigura sprijin financiar forțelor afgane până în anul 2024.
În Irak, situația de securitate rămâne provocatoare și NATO stă alături de Irak în lupta împotriva terorismului internațional. Așadar am hotărât să ne consolidăm misiunile de instruire din această țară și să creștem sprijinul acordat în deplină coordonare cu guvernul irakian pentru Coaliția Globală pentru Înfrângerea ISIS (Statului Islamic din Irak și Levant – n.r.).
În această lună celebrăm cea de-a 20-a aniversare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Femei, Pace și Securitate iar miniștrii apărării vor analiza ce a făcut NATO pentru implementarea acestei rezoluții și ce mai trebuie să facem în acest sens.